(4) Bandar Yang Mempunyai Hanya Seorang Penduduk Sahaja

Loading...

Loading...
kl pavilion

kl pavilion

Sehingga hari ini, penduduk Malaysia dianggarkan seramai 31,632,000 0rang. Dan jumlah ini dipecah-pecahkan kepada kel0mp0k di setiap negeri, bandar, pekan dan juga perkampungan. Namun, kemungkinan besar tiada siapa yang tinggal berse0rangan di sesebuah kawasan atau pekan tanpa teman.

Walaubagaimanapun, perkara itu masih wujud di beberapa buah kawasan atau bandar kecil di serata dunia.

iluminasi.c0m ingin berk0ngsi 4 bandar yang mempunyai hanya se0rang penduduk.

M0n0wi, Nebraska – Amerika Syarikat

monowi 1908

M0n0wi adalah sebuah perkampungan di Nebraska, Amerika Syarikat. Penduduk terbanyak di M0n0wi adalah pada tahun 1930an iaitu sebanyak 150 0rang. Seperti bandar-bandar kecil yang lain, kebanyakan penduduk-penduduk muda di M0n0wi telah berpindah ke bandar yang berkembang dan menawarkan pekerjaan yang lebih baik.

monowi

elsie 2

Loading...

elsie

Menurut sumber 2000 Census (banci di Amerika pada tahun 2000), hanya terdapat 2 penduduk di M0n0wi pada tahun 2000, iaitu Elsie Eiler dan suaminya. Namun, selepas kematian suami Elsie pada tahun 2004, menjadikan beliau adalah satu-satunya yang tinggal di kampung seluas 0.54 kil0meter persegi itu.

T0mi0ka, Fukushima – Jepun

naoto

Bandar T0mi0ka, Jepun adalah “gh0st t0wn” yang terletak berdekatan dengan l0ji jana kuasa nuklear Fukushima Daiichi. Pada 11 Mac 2011, satu gempa bumi dan tsunami susulan telah meranapkan bahagian utara-timur Jepun. Bencana alam itu juga telah menyebabkan l0ji janakuasa Fukushima Daiichi telah musnah dan mencemarkan kawasan sekitar seluas 20 kil0meter jejari.

naoto m 266

noto 863

Kejadian ini dikatakan sebagai pencemaran nuklear terburuk selepas tragedi Chern0byl pada tahun 1986. Seramai 16,000 penduduk terpaksa dipindahkan dan bandar T0mi0ka dik0s0ngkan.

naoto 2

Loading...

Na0t0 Matsumura, 54, yang pada mulanya berpindah keluar dari bandar itu bersama-sama yang lain, akhirnya pulang semula ke kawasan tersebut, dan tinggal di situ. Bunyi macam pelik, tapi beliau adalah satu-satunya penduduk di T0mi0ka yang dulunya merupakan rumah kepada 16,000 penduduk. Lebih menarik, Na0t0 tinggal tanpa bekalan air dan tenaga elektrik.

Untuk cerita lebih lanjut, baca artikel – Na0t0 Mutsumura : Satu-Satunya Manusia Yang Tinggal Di “Bandar Hantu” Fukushima Untuk Menjaga Haiwan Terbiar.

Cass, Canterbury – New Zealand

cass new zealand

Cass adalah antara l0kasi penempatan di dunia yang mempunyai se0rang sahaja penduduk, yang terletek di daerah Selwyn, di Canterbury, New Zealand. Satu-satunya penduduk di Cass adalah Barrie Drumm0nd, 65, yang merupakan pekerja KiwiRail yang bertanggungjawab menjaga landasan dari Christchurch ke Greym0uth.

cass

Ketika ditawarkan bekerja di Cass selama dua tahun, beliau tak sangka akan bertahan, tetapi berakhir dengan tinggal di situ selama 25 tahun walaupun merupakan satu-satunya penduduk di situ. Beliau yang tak ada perancangan untuk meninggalkan tempat tersebut, tidak pernah berasa kese0rangan dan tak memikirkan hal lain termasuk wanita kerana beliau tidak pernah berkahwin.

Villa Epecuen, Buen0s Aires – Argentina

Sebuah perkampungan pelanc0ng telah dibina pada tahun 1920 yang diberi nama Villa Epecuen di Buen0s Aires, Argentina. Penduduk mula membanjiri kawasan tersebut pada tahun 1970an dengan jumlah lebih daripada 5,000 0rang. Penempatan itu mula berkembang dan mempunyai hampir 300 perniagaan termasuklah h0tel, spa, kedai dan muzium.

argentina

Loading...

Namun pada 10 N0vember 1985, sebuah empangan berdekatan telah pecah dan membanjiri bandar itu secara perlahan-lahan. Pada tahun 1993, kawasan itu ditenggelami air setinggi 10 meter. Semua penduduk berpindah dari kawasan itu kerana risaukan keselamatan mereka.

Namun pada tahun 2009, air mula surut dan Villa Epecuen mula menampakkan wajahnya kembali. Tiada siapa yang kembali ke bandar ini, kecuali se0rang warga emas, Pabl0 N0vak yang berusia 81 tahun. Kini, beliau adalah satu-satunya penduduk di situ.

bandar tenggelam

terbiar

 

 

pablo novak 936

Sumber Iluminasi.com

Loading...

Loading...
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*