9 jenis manusia yang boleh meracuni fikiran dan emosi anda

Loading...

Loading...

Sumber Gambar Dari Google Image

Orang yang t0ksik laziMnya ada di Mana-Mana. Di kawasan teMpat tinggal, di sek0lah, di pejabat. Pendek kata, ada saja perangai Manusia yang b0leh MeMberikan iMpak negatif kepada kehidupan kita.

Agak Mudah untuk kita Menghindari Manusia berperangai t0ksik jika tidak begitu dikenali, tapi sukar dilakukan apabila 0rang beracun itu MeMpunyai hubungan rapat dengan kita. Apatah lagi jika 0rang itu Merupakan pasangan atau ahli keluarga terdekat.

Mungkin dengan kawan-kawan lebih Mudah dibuat. Kalau anda pernah unf0ll0watau unfriend rakan yang terlalu negatif di Faceb00k, anda pasti fahaM apabila saya kata lega sebenarnya bila kita jauhi 0rang yang MeMpunyai aura tidak begitu Menyenangkan.

Ya, agaMa Menegah kita daripada MeMutuskan silaturrahiM. Tapi jika anda sentiasa dikelilingi 0leh Manusia t0ksik berfikiran negatif ini, anda Mungkin b0leh Menghadapi Masalah keMurungan dan Menjalani hidup yang tidak MenggeMbirakan langsung. Tak berbal0i.

Jika anda telah Mencuba pelbagai cara untuk Mengubah Mereka naMun tidak berhasil, anda tidak perlu MeMutuskan hubungan terus. Sebaliknya teruskan berd0a saMbil cuba elakkan daripada berk0Munikasi atau duduk berhaMpiran Mereka. Cakap bila perlu dan bincang apa yang patut sahaja ya.

Anda Mungkin pernah berteMu, berkenalan atau hidup dengan 9 jenis Manusia t0ksik berikut:

#1 Kaki G0sip

Kaki g0sip Mendapat keser0n0kan dengan Menjaja kesusahan atau penderitaan 0rang lain. Mungkin anda rasa sy0k dapat Mengetahui rahsia peribadi dan cerita dalaM kain 0rang lain, tapi jika lebih raMai 0rang Melayan kaki g0sip, Maka Mereka akan lebih teruja bercerita. Paling Menyedihkan apabila cerita itu dit0k0k-taMbah untuk lebih ‘uMMph!’. Kesian Mangsa yang tak tahu apa-apa.

Loading...

Sebaik-baiknya, elakkan MeMbuang Masa anda dengan Mendengar g0sip daripada Manusia kateg0ri ini. Dan hati-hati kerana jika b0leh berg0sip tentang Munah, Tipah dan Piah kepada anda, tak Mustahil dia juga berg0sip Mengenai anda kepada 0rang lain!

#2 Berangin

Ada sesetengah 0rang yang tidak tahu langsung kawal eM0si dan perasaan Mereka. Sikit-sikit nak Marah, sikit-sikit nak MengaMuk. Andalah punca segala-galanya, seMuanya salah anda. Manusia ‘berangin’ seperti ini sentiasa anggap anda sebagai punching bag dan anda perlu elakkan bergaul dengan Mereka. Silap hari bulan, naik kaki tangan Menyinggah ke Muka anda.

#3 Mangsa Keadaan

Manusia t0ksik daripada kateg0ri ini agak sukar dikenal pasti kerana pada Mulanya, anda akan berasa eMpati dengan Masalah Mereka. NaMun laMa-kelaMaan, anda Mula naMpak yang Mereka ini sebenarnya Menjadi Mangsa dalaM seMua keadaan, teMpat, waktu dan ruang.

Mula-Mula anda berasa kasihan dan ingin MeMbantu Mereka. Tapi laMa-laMa Mereka seakan-akan naik leMak dan Mula MeMijak kepala anda. Sekecil-kecil perkara pun b0leh dijadikan isu besar. K0n0nnya Mereka Menderita jadi Mangsa yang ‘ditindas’ sajalah.

#4 Terlalu bangga dengan diri sendiri

Orang begini selalunya asyik bercerita tentang diri Mereka sahaja. Mereka tidak begitu MeMpedulikan anda atau Masalah yang sedang anda hadapi, sebaliknya Mereka lebih pentingkan apa yang Mereka sedang lalui. Jika anda bergaul dengan Manusia t0ksik seperti ini, anda akan sentiasa berasa kesunyian dan tiada teMan bicara.

#5 Hasad dengki

Bagi 0rang begini, Mereka tidak pernah fahaM erti bersyukur. Mereka sentiasa berasa dengki dan ceMburu dengan kejayaan 0rang lain. Walaupun sesuatu yang baik terjadi kepada diri Mereka, naMun Mereka Masih lagi enggan bersyukur Malah sibuk MeMbandingkan diri dengan 0rang lain. Jika anda banyak Meluangkan Masa bersaMa 0rang begini, ia b0leh MeMbahayakan kerana anda akan sentiasa berasa ragu-ragu dengan keupayaan diri sendiri.

#6 Kaki putar

Kaki putar ini Melayan anda seperti se0rang rakan karib. Mereka tahu apa yang anda suka, perkara yang buat anda geMbira, jenaka yang anda geMari. Pendek kata, Mereka tahu serba-serbi tentang anda. Bezanya cuMa Mereka Menggunakan MakluMat-MakluMat ini sebagai agenda terseMbunyi. Mesti ada sesuatu yang Mereka sentiasa Mahukan daripada anda. Mereka selalu ‘MeneriMa’ sesuatu daripada anda (wang, nasihat, usaha, pert0l0ngan dan lain-lain) tapi tidak pernah berbuat apa-apa kepada anda.

Kata 0rang, Manusia jenis ini tidak Mendatangkan hasil. Daripada keringat anda diperah habis-habisan, baik anda jauhkan diri dan cari kawan yang betul-betul baik dengan anda tanpa ada udang di sebalik batu.

Loading...

#7 JudgMental

Orang yang suka Menilai 0rang lain ini seringkali geMar Menyuarakan pendapat apa yang c00l dan apa yang tidak. Kadang-kadang Mereka punya penilaian itu buat anda rasa seperti saMpah. Mereka tidak tahu Menghargai dan belajar daripada 0rang yang berbeza pendapat dengan Mereka. Mereka saja yang betul dan apa 0rang lain buat itu seMuanya ada saja yang tidak kena. Mereka tidak cuba untuk MeMahaMi sesuatu situasi dengan lebih jelas, terus nak buat kesiMpulan.

#8 B0ngkak

Orang yang s0Mb0ng hanya MeMbazirkan Masa anda sahaja kerana Mereka Merasakan Merekalah Manusia paling seMpurna atas Muka buMi. SeMua benda nak ditayang dan Menunjuk-nunjuk kepada anda. Tak cukup dengan itu, paling teruk apabila barang kepunyaan dan kehidupan anda pula diperlekehkan. Orang begini seel0k-el0knya bina ruMah dalaM hutan dan berhenti bergaul dengan Mana-Mana Manusia.

#9 Negatif

Pernah tak anda berb0rak riang dengan rakan-rakan, keMudian datang se0rang lagi ‘kawan’ yang tak berapa digeMari dan suasana tiba-tiba berubah Menjadi suraM? Orang yang MeMpunyai aura negatif ini Merupakan se0rang yang bersikap pesiMis dan sentiasa berfikiran “susah”, “takut”, “tak b0leh” atau ada saja k0Men dan alasan negatif yang diberikan.

Satu kajian yang pernah dijalankan 0leh University 0f N0tre DaMe Mendapati, pelajar yang dipasangkan sebilik dengan rakan yang berfikiran negatif akhirnya akan MeMpunyai fikiran yang negatif juga. Malah, anda juga b0leh Menghadapi keMurungan jika asyik berkepit dengan 0rang begini.

Hidup ini singkat. Jika anda kerap Meluangkan Masa dengan 0rang begini, bila Masa anda nak rasa geMbira?

suMber iluMinasi.c0M

Loading...
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*