Tanam P0k0k Cili Nampak Mudah, Tapi El0klah Pekebun Di Rumah Ambil Tahu 5 Masalah N0rmal Yang Anda Akan Hadap

Loading...

Loading...

Siapa kata tanam p0k0k cili ini semudah ABC? Haaaa… kalau tangan anda jenis sejuk pun, anda patut berhati-hati dengan masalah n0rmal yang anda akan hadapi ini. Untuk lebih faham mengenai masalah tanam p0k0k cili, baca penjelasan penuh daripada Izham Alias yang ditulis di laman KEBUN BANDAR ini…

 

P0k0k cili adalah antara p0k0k yang banyak cabarannya. Ia bukanlah tanaman yang mudah ditanam seperti kangkung, bayam dan sawi.

 

Cabarannya bermula dari semaian sehinggalah menuai. Kalau nasib baik, dapatlah kita gunakan cili itu dalam masakan. Kalau tidak, kecewa tak berlagu.

 

Sesiapa yang pernah menanamnya pasti akan mengalami lma masalah lazim yang saya nyatakan ini. Saya berharap panduan mengenalpasti masalah dan cara penyelesaian ini dapat membantu anda sepanjang menanam p0k0k cili.

 

Loading...

Buah busuk dan gugur

 

Punca:

 

Cuba perhatikan pada buah cili, k0yak dan lihat isi dalamnya. Adakah ada ulat di dalamnya? Jika ya, itu tandanya p0k0k cili anda telah diserang LALAT BUAH!

 

Lalat buah atau Batr0cera latifr0ns menyerang mana-mana p0k0k berbuah yang ada. Ia akan menyuntik telurnya pada buah. Apa yang menarik, telur lalat buah ini akan menetas tepat pada masa buah mula meranum masak.

 

Loading...

Cara Penyelesaiannya:

 

Gunakan pelekat kuning. Pelekat kuning ini akan menarik dan memerangkap lalat buah.
2. Sembur racun 0rganik pada awal pagi sepanjang p0k0k cili berbuah.
3. Balut buah cili sebaik sahaja putik buah kelihatan.
4. Buang dan bakar cili yang telah busuk itu.
5. Pastikan keadaan sekeliling kebun atau rumah kita bebas daripada buah busuk. Ini tidak kiralah p0k0k buah-buahan yang lain.

 

Bunga luruh

 

Bunga cili b0leh gugur akibat kekurangan atau terlebih siraman. 0leh itu pastikan air secukupnya sahaja. Gunakan medium tanah yang sesuai seperti campuran tanah 3:2:1 jika bercucuk tanam di dalam pasu.

 

Loading...

Baja merupakan unsur penting agar p0k0k berbunga dengan banyak. Apabila p0k0k kekurangan nutrien, maka perkara pertama yang akan p0k0k buat adalah menggugurkan bunga.

 

Jadi pastikan anda telah membaja dengan cukup pada p0k0k cili.

 

Daun kerinting dan luruh

 

Jika dilihat dengan teliti anda akan nampak bintil-bintil hitam dan warna putih seakan tepung melekat di bawah daun. Itu adalah afid dan lalat putih.

 

Loading...

Kedua-dua serangga ini cukup suka hinggap pada p0k0k cili. Mereka akan menghisap p0k0k dan seterusnya membuatkan p0k0k diserang penyakit.

 

Kehadiran serangga per0sak ini membuatkan p0k0k mula tidak sihat. Kita dapat lihat daun mula kerinting dan gugur. Akhirnya tinggal rangka sahaja tanpa sebarang daun.

 

Penyelesaian:

 

Anda cuma perlu sembur racun 0rganik di bahagian bawah daun seawal pagi selepas subuh atau lewat petang sebelum maghrib. Kekerapan semburan seb0lehnya 3 kali seminggu sehingga serangga hilang.

 

Loading...

Ada semut hitam pada pucuk, bunga, buah dan daun

 

Semut adalah kawan baik kepada kutu daun atau afid. Apabila saya melihat semut pada sekitar p0k0k cili, saya tahu itu adalah tanda p0k0k telah dihinggap kutu daun.

 

Jadi anda perlu rujuk kembali p0it n0.3.

 

P0k0k mati setelah mula berbunga atau buah

 

S0alan pertama saya adalah biji benih diambil dari mana? Jika dijawab dari dapur tentunya saya akan terus dapat jawapan yang p0k0k anda tanam akan mudah mati.

 

Buah cili yang kita beli itu adalah buah daripada p0k0k cili generasi FF1, jadi benihnya akan tumbuh sebagai generasi F2.

 

Kelemahan uatama generasi F2 adalah mudah diserang penyakit dan per0sak. Sebab itulah p0k0k itu mati akibat daripada serangan bakteria pada akar.

 

Untuk atasi masalah ini, lebih baik anda gunakan biji benih berkualiti yang jenamanya telah dipilih dengan teliti 0leh pengeluar biji benih agar p0k0k tumbuh dengan sihat!

 

Itulah 5 panduan ringkas yang dapatsaya berikan berkaitan masalah-masalah yang sering pekebun rumah hadapi sepanjang menanam p0k0k cili.

 

Apabila daun kering kerinting dan luruh, perkara pertama yang biasa saya buat adalah melihat di bawah daun p0k0k cili terutama daun tua di bahagian bawah p0k0k.N0rmal untuk p0k0k cili gugur bunganya pada kali pertama berbunga tetapi anda patut risau kalau berlaku lebih daripada 3 kali.Kita melihat buah cili merimbun, hati kita trut berbunga ingin menuai cili bila tiba masanya. Apa bila tiba harinya untuk kita mengutip hasil, kita terkejut. Banyak buah gugur dan busuk. 0h, kecewanya hati!

 

Loading...
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*